Zoeken
  • Evelyn Desmidt

Steeds meer subsidies naar KMO's dankzij ontwikkelingsprojecten (VLAIO)

In 2019 kende het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) steun toe aan ruim 500 bedrijven voor meer dan 200 miljoen euro.

Hieronder enkele positieve evoluties (bron: VLAIO):

  • Tot en met 2016 kregen grote ondernemingen het grootste deel van de subsidies.

  • Sinds 2019 gaat ruim de helft (57 %) naar KMO’s.

  • In 2019 gingen er 43 miljoen euro meer subsidies naar KMO’s dan in 2016.

  • Ruim ¾ van de gesteunde projecten zijn ontwikkelingsprojecten.

  • Dankzij een doorgedreven digitalisatie is de periode tussen de indiening en de goedkeuring van een ontwikkelingsproject maximum 3 maanden.


Dankzij de aanvraag van een ontwikkelingsproject kunt u als onderneming steun krijgen voor de ontwikkeling van nieuwe producten, processen of diensten. Kosten verbonden aan de ontwikkeling komen in aanmerking voor steun. Dit zijn onder andere personeelskosten, kosten voor testmateriaal of de bouw van een prototype, kosten van onderaannemers (bv. kennisinstellingen, universiteiten, experten, …).


Kmo’s hebben niet de luxe zoals grote ondernemingen om iemand full time aan te werven die zich ontfermt over het detecteren en aanvragen van subsidies. INKASU consulting kan dit doen voor u. Wij detecteren de subsidiemogelijkheden voor u en schrijven uw dossier uit en begeleiden u tot en met de uitbetaling van de subsidies.

Neem gerust een kijkje op de website om te zien welke bedrijven reeds succesvol begeleid werden (www.inkasu.be).


Hebt u zelf vragen of wenst u te weten of uw innovatief idee in aanmerking komt voor subsidies, contacteer mij gerust en dan bekijk ik de mogelijkheden samen met u (evelyn@inkasu.be).

42 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

KMO groeisubsidie in 2021 via thematische oproepen.

In 2021 wordt de kmo groeisubsidie bijgestuurd om deze gerichter in te zetten voor de relance van de Vlaamse economie. Hierbij zal de focus liggen op: - Digitalisering - Internationalisering - Innovat

Ecologiepremie – wijzigingen vanaf 18/11/2019

Vanaf heden is het niet meer mogelijk om ecologiepremie aan te vragen voor een geothermische warmtepomp (+boringen) indien de energie volledig wordt aangewend voor de klimatisatie van gebouwen. De aan